« Terug naar blogoverzicht

Blij worden van bakvormen!

1 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Blij worden van bakvormen….!

Joepie, ik ben bijna jarig! En jarige job mag cadeautjes uitzoeken…..oh yeah!

Het grote voordeel van jarig zijn in deze periode is dat er overal uitverkoop is. Aanbiedingen vliegen je om de oren en de meest gave spullen zijn ineens 20-50% goedkoper. Ook in mijn favoriete kookwinkels doen mee met dit spel. Oh wat word ik blij van al die mooie maar toch ook wel erg nuttige hebbedingen.

Ik lonk al tijden naar die prachtige bakvormen die veel-te-duur-zijn-om-zomaar-te-kopen-want-ik-heb-ze-niet-echt-nodig maar die oh zo goed van pas zouden komen voor de eerstvolgende High Tea waarvoor ik nog geen opdracht heb…...grrrrrr, om gek van te worden! En dan is het ineens eind januari en vraagt je familie wat je voor je verjaardag wil hebben? Nou……als jullie eens allemaal geld in een potje stoppen dan zorg ik dat het wordt uitgegeven 

Geloof me, het kopen van de bakvormen heeft minder tijd gekost dan het bedenken van een recept om ze meteen uit te proberen! Maar het is weer gelukt: ik heb een heerlijk recept voor jou van luchtige koffiecakejes met en zonder glazuur.

 

Koffiecakejes met en zonder glazuur

Ingrediënten

225 ml karnemelk

4 sticks oploskoffie

300 g (donker)bruine basterdsuiker

3 eieren

150 g roomboter

250 g bloem

1 tl bakpoeder

1 tl baking soda

Ingrediënten glazuur

175 gram poedersuiker

2 el water

3 á 4 sticks oploskoffie naar smaak

Extra nodig

Bakvorm tulband voor één grote cake OF bakvormen voor petit four/muffins voor kleine cakejes

Bereiding cakejes

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Los de koffie op in de karnemelk.

Smelt de boter en laat een beetje afkoelen.

In een kom mix je de eieren en suiker tot een luchtige massa.

Voeg de gesmolten boter toe en meng tot een glad geheel.

Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda en koffie-karnemelk afwisselend in delen toe aan het mengsel.

Giet het beslag in de vorm en bak deze in 55 minuten (bij gebruik van tulbandvorm) op 170 graden gaar.

  • Maak je gebruik van kleine petit four vormpjes of de muffinvormpjes, dan is 30 minuten baktijd voldoende.

Bereiding glazuur

Los de koffie op in het water.

Voeg dit toe aan de poedersuiker en roer tot een dik glazuur.

Schep het glazuur over de cakejes wanneer deze zijn afgekoeld.

Overigens: ook zonder glazuur zijn de cakejes heerlijk!

PS: als de cakejes niet meteen op gaan (kan ik me weinig bij voorstellen…) dan zijn ze de volgende dagen nog veel lekkerder. Ze blijven luchtig en smeuïg en de smaken trekken er nog meer in.

Ga jij je ook wagen aan deze overheerlijke koffiecakejes? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny