« Terug naar blogoverzicht

Ouderwetse maaltijd, nieuwerwets jasje

1 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Ouderwetse maaltijd, nieuwerwets jasje

Een van de eerste dingen die ik leerde in mijn opleiding tot kok was dat het samenstellen van een volledige maaltijd, dus een maaltijd waarin alle voedingsstoffen op de juiste manier vertegenwoordigd zijn, niet altijd lastig is: de meest complete maaltijd is namelijk erwtensoep met pannenkoeken! Tja, die Oudhollandse maaltijden waren qua samenstelling zo gek nog niet.   

Helaas ben ik geen fan van erwtensoep en pannenkoeken eet ik zelden.  En dan nog liever als lunch dan als avondeten. Maar het idee van een soepje met één extra gerecht als volledige maaltijd spreekt me wel aan. Ik ben dus op zoek gegaan naar een vervanging van zowel de erwtensoep als de pannenkoeken en vond deze in een oer-Hollandse soep en een Tsjechisch aardappelkoekje.

Omdat deze maaltijd te weinig zuivel bevatte heb ik een ouderwets toetje maar-toch-net-even-anders toegevoegd.  Het is een heerlijke maaltijd geworden die zelfs de goedkeuring van mijn lief kon wegdragen!

Oudhollandse Groentesoep met balletjes

1 winterwortel

1 dikke prei

3 á 4 stengels bleekselderij

1 ui

Klontje boter

Tuinkruiden naar smaak

Gehaktballetjes

Bereiding

Schil de winterwortel en snijd deze in kleine stukjes.

Was en maak de prei schoon en snijd in ringetjes.

Snijd de bleekselderij in ‘reepjes’.

Pel de ui en snijd in grove stukken.

Maak een groentebouillon van het snijafval van de groenten:

Verzamel het snijafval van de soepgroenten, was het zand er af.

Verhit een klontje boter in de soeppan.

Voeg het snijafval toe aan de boter en smoor dit kort. Laat het niet aanbranden!

Als het groenteafval zacht geworden en lekker geurt, voeg dan 1 liter HEET water toe.

Voeg ook indien gewenst de harde tuinkruiden (tijm, rozemarijn etc.) toe.

Doe de deksel op de pan en breng het gehele aan de kook.

Laat het geheel ca. 20 minuten koken.

Verwijder het snijafval en de harde tuinkruiden en bewaar het kookvocht – dit is de start van je groentesoep!

Maak nu je groentesoep:

Voeg alle stukjes verse groenten, de zachte kruiden en nog 1 liter heet water aan de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook.

Voeg de soepballetjes toe en kook ze mee.

Laat het geheel koken totdat de groenten beetgaar en de soepballetjes gaar zijn.

Breng nu de soep op smaak met zout en eventueel wat peper voor een kleine ‘bite’.

Serveer met aardappelkoekjes.

Aardappelkoekjes á la Ronny

400 g geschilde aardappelen

1 kleine ui

2 eieren

scheutje (koffie)melk

100 g (spelt)meel

Zout, peper, knoflook

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in water met een klein beetje zout.

Giet de aardappelen zodra ze gaar zijn af en stamp ze met een stamper tot puree. Kies zelf hoe fijn of grof je de puree wilt hebben.

Klop de eieren los met een scheutje (koffie)melk.

Roer het mengsel door de aardappelpuree.

Voeg nu het meel toe en roer totdat er een mooie smeuïge, doch stevige massa ontstaat. Als het geheel te droog is, voeg dan een klein beetje water toe.

Breng nu op smaak met zout, peper en knoflook.

Snipper de ui en voeg deze toe aan het mengsel.

Meng het geheel en laat afkoelen voor gebruik.

Bakken

Verhit boter in een grote koekenpan.

Leg hoopjes aardappelmengsel in de pan en druk plat tot ongeveer de dikte van een hamburger.

Bak de aardappelkoekjes zodat ze aan beide kanten mooi bruin en knapperig zijn.

  • Serveer ze bij de groentesoep als volledige maaltijd.
  • Serveer ze als snack met bijvoorbeeld wat crème fraîche voor een zacht romige snack of met curry/loempiasaus voor een snack met een beetje kick. 

Griesmeelpudding met een vleugje custard

500 ml melk

50 g griesmeel

10 g custardpoeder

45 g suiker

Bereiding

Roer de suiker en custard door elkaar in een kopje.

Doe een scheut koude melk in het kopje en roer het custard-suikermengsel tot een papje.

Kook de rest van de melk in een pannetje.

Voeg, zodra de melk kookt, de griesmeel en het custard-suikerpapje toe en roer goed.

Breng opnieuw aan de kook en laat vervolgens nog ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken.

Blijf roeren, zodat het mengsel niet aan de bodem van de pan blijft plakken.

Spoel een puddingvorm of hittebestendige glazen kom om met koud water.

Giet de pudding in de vorm/kom.

Laat de pudding afkoelen (zeker 3 uur als je koude pudding wilt, korter als je van warme of lauwe pudding houdt).

Garneer de pudding met fruit, slagroom of andere decoraties. 

Ik heb mijn toetje met heerlijke zelfgemaakte pruimencompote opgediend - heerlijk!

 

Ga jij je ook wagen aan deze overheerlijke maaltijd? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny