« Terug naar blogoverzicht

Koffiekoek

1 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Koffiekoek!

Ineens had ik zin in een stuk kruidkoek. Een korte zoektocht door al mijn in de loop der tijd bewaarde recepten leidde mij naar een incompleet recept van 'koffiekoek'. Ook goed, eigenlijk nog wel leuker.... De ingredienten konden mij wel bevallen en ik had ook nog eens alles in huis wat ik dacht nodig te hebben om het recept compleet te maken. Aan de slag dus!

-> Voor dit recept heb ik geen sjieke bakvorm gebruikt, maar een zeer eenvoudig rechthoekig cakebakblik.

Ingrediënten

200 gram tarwemeel

100 gram basterdsuiker

snufje zout

3 eetlepels instant koffiepoeder

1 theelepel nootmuskaat

1 theelepel koriander

2 theelepels kaneel

2 theelepels kardemom

1 theelepel gember

1 1/2 theelepel baking soda

100 gram walnoten

120 gram roomboter

1 ei

ca. 500 ml Griekse yoghurt

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng alle droge ingrediënten in een kom, behalve de walnoten en de baking soda.

Hak de walnoten fijn.

Roer de baking soda, de fijngehakte walnoten, boter, ei en het grootste gedeelte van de yoghurt tot een gladde massa.

Roer dit door het droge mengsel.

Als het deeg te zwaar of droog aanvoelt, voeg dan nog wat yoghurt toe. 

Vet het bakblik in en giet het cakebeslag in het bakblik.

Bak de koek in circa 55 minuten in de voorverwarmde oven gaar.

NB: de koek blijft enigszins plakkerig van binnen. Dit is de bedoeling en dus geen teken dat hij niet gaar is!

Tip

Ik heb na het invetten van het bakblik een handvol havermout gebruikt om de beboterde zij- en onderkant van de vorm te 'beplakken. Dit geeft niet alleen een leuke buitenkant van een anders vrij saaie cake, maar het helpt ook bij het uit de vorm halen van het gebak. 

Ga jij je ook wagen aan deze koffiekoek? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny