« Terug naar blogoverzicht

Cake met aquawattes....???

1 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Cake met auqawattes.....?

Het is deze week De Nationale Week Zonder Vlees en dat is voor mij het uitgelezen moment om eens iets te proberen dat ik echt nog nooit gemaakt of gegeten heb: ik ben op zoek gegaan naar een lekker recept en aan de slag gegaan - resultaat was een veganistische. Wat een geweldig leuk en lekker experiment! De cake is op, maar gelukkig heb ik het recept nog - een absoluut blijvertje, wat mij betreft! 

Veganistische cake, jeetje dat gaat wel ver...... Dat betekent dus dat zowel de boter als de eieren er niet in voorkomen. Hoe dan? 

Nou dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. De cake wordt gemaakt met veganistische boter. Recepten voor het maken van vegan boter zijn op internet te vinden, maar de boter is ook te koop (bijvoorbeeld Alpro bakboter - nee, ik heb geen aandelen!).

Als plantaardig alternatief voor de eieren wordt gebruik gemaakt van aquafaba. Aquawattes? Aquafaba, dat is het weekvocht van bonen. In dit recept het weekvocht van kikkererwten, maar het vocht van bijvoorbeeld witte bonen of kidneybonen werkt ook.

Aquafaba bevat veel eiwitten en is te gebruiken voor meerdere toepassingen, zowel hartig als zoet. Je kunt er bijvoorbeeld vegan merengues van maken! Het vocht is dus eigenlijk een klein juweeltje dat je normaal gesproken als eerste weggooit na het opnenen van een blik bonen. Maar als je eenmaal weet wat je allemaal met dit troebele bonenwater kunt doen spoel je het nooit meer door de gootsteen!

Hartstikke leuk om meer mee te gaan doen! Meer recepten zullen dus volgen ;-)

Citroen-Kokos-Bananencake met Aquafaba

Ingrediënten

1 middelgrote biologische (!) citroen - schil en sap

50 gram gedroogde kokos

90 gram veganistische boter (*)

1 middelgrote banaan (ca. 100 gram)

120 gram (donkerbruine) basterdsuiker

180 gram zelfrijzend bakmeel

9 eetlepels aquafaba (vocht van kikkererwten)

1 tl bakingsoda

(*) als je alleen met auquafaba wilt experimenteren en de cake niet geheel vegan hoeft te zijn, dan werkt dit recept ook met 'gewone' boter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180C.

Vet je gewenste bakblik in, ik gebruikte een gewone rechthoekige ‘broodvorm’.

Klop in een grote kom de banaan, (veganistische) boter en basterdsuiker een paar minuten samen met een elektrische mixer.

Meng de kokos, de citroenschil en het citroensap erdoor.

Meng het meel en de aquafaba erbij tot alles net is vermengd.

Voeg als laatste de bakingsoda toe en meng goed.

Laat het geheel enkele minuten staan alvorens het deeg in de ingevette bakvorm te gieten.

Bak de cake in 45 - 60 minuten (afhankelijk van oven en diepte van de bakvorm) of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt.

Laat de cake een paar minuten in de vorm liggen en keer hem vervolgens om op een rekje om af te koelen.

Serveertip

Serveer met een kop goede koffie of thee, meer opsmuk is niet nodig…..nou ja, een beetje vegan slagroom misschien :-)

Smakelijk smullen!

Ga jij je ook wagen aan deze heerlijke vegan cake? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny