« Terug naar blogoverzicht

Het zonnetje in huis

1 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Het zonnetje  in huis

Maart roert zijn staart: de ene vorstperiode is nog niet voorbij of een nieuwe koud-vlaag dient zich aan. Ik liep al kou kleumend langs de groenteboer en daar lagen ze dan - kilo’s prachtig oranje sinaasappels. Ze lonkten naar me: ‘Neem ons mee, wij zijn het zonnetje in huis’.  Enkele uren later rook het hele huis naar sinaasappel….

Het eerste plan was het maken van Engelse Marmelade, een portie met en een portie zonder whisky. Tweede plan was een heerlijke en bijzondere sinaasappelcake (zonder boter!) gemaakt met één van de twee marmelades. Ik ben de hele dag en avond bezig geweest, maar zeker niet voor niets: beide plannen zijn met succes uitgevoerd! Resultaat: een heleboel potten en potjes no-waste marmelade (ja echt, geen afval!) en een geweldig lekkere cake. De recepten vind je hieronder. Ga je er ook mee aan de slag?

Engelse sinaasappelmarmelade – twee verschillende smaken

Ingrediënten (voor 6 glazen potten van 250 ml)

Ca. 2 kg biologische (pers)sinaasappels

2 pakken geleisuiker (1:1 of halfzoet als de sinaasappels erg zoet zijn)

2-3 dopjes (goede) whisky OF een flinke scheut vanille-essence (*)

Bereiding

Spoel de glazen potten met heet water uit.

Maak de sinaasappels met een borstel schoon onder de hete kraan.

Laat ze in een ruime hoeveelheid water ongeveer 1 ½ uur koken. De schil moet daarna zacht zijn.

Giet het water af en laat de sinaasappels afkoelen.

Pureer de vruchten met behulp van een staafmixer of in de Magimix tot een massa met de gewenste grove of juist fijne structuur. Ik heb de vruchten zodanig gepureerd dat er nog hele kleine stukje schil te zien

(en te proeven) zijn.

Er blijft ongeveer 2 liter vruchtmassa over. Als er minder overblijft eventueel aanvullen met sinaasappelsap.

Doe de geleisuiker erbij en roer het geheel goed door.

Laat het mengsel nu ongeveer 2 uur rusten.

Breng na 2 uur het vruchtenmengsel opnieuw aan de kook en roer af en toe.

Laat het mengsel 5 minuten sudderen.

Doe de geleiproef aan het einde van de kooktijd.

Roer de whisky of vanille-essence erdoor.

Giet de hete marmelade in de glazen potten en schroef meteen het deksel erop.

(*) Ik heb zelf vanille-essence gemaakt door de gebruikte (uitgeschraapte) vanillepeulen in een fles met pure wodka te stoppen. Na verloop van tijd ontstaat er een geweldig lekker goedje dat in alle gebak en toetjes gebruikt kan worden. Aanrader!

Sinaasappelcake (zonder boter)

Ingrediënten

2-3 hele sinaasappels, gekookt  OF ca. 200 ml marmelade

3 eieren

300 g bloem

120 ml melk

100 - 200 g suiker (**)

8 g bakpoeder

8 g bakingsoda

Topping

Marmelade

Poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet een bakvorm van ca. 24 cm in.

Bij gebruik van de hele sinaasappels moeten deze gekookt worden totdat de schil helemaal zacht is – zie het recept voor de marmelade.

Doe alle natte ingrediënten in een grote kom en mix tot een mooi geheel.

Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en meng tot een homogene massa.

Is de massa te droog, voeg dan nog wat marmelade toe.

(**) Bij gebruik van de marmelade is 100 g suiker voldoende, omdat in de marmelade al suiker zit. Bij gebruik van de hele sinaasappels is het wellicht wenselijk om er iets meer suiker in de cake te doen.

Als alles goed gemengd en op smaak is kan het deeg in de bakvorm worden gegoten.

Bak de cake op 170 graden in ca. 45 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.

Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een taartrooster.

Maak met behulp van marmelade en poedersuiker een topping en smeer deze over de afgekoelde cake.

Eet smakelijk!

Het is zo dankbaar om met producten uit het seizoen te werken en daarnaast te streven naar zo weinig mogelijk afval. In deze recepten is dat heel goed gelukt.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt en ook het zonnetje in huis haalt, nu kan het nog 

Gezonde groet, Ronny