« Terug naar blogoverzicht

Brood op z'n Paasbest!

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Brood op z'n Paasbest

Zo vlak voor de Paasdagen ben ik al bezig met het uitzoeken van recepten voor de december-feestdagen. Tja, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met plannen maken en inspiratie opdoen. Maar stiekem levert graven in Kerstrecepten de inspiratie voor een geweldig mooi Paasbrood op....! Lees gerust verder, de rest van dit verhaal bevat het recept dat je morgen nog gaat gebruiken om je eigen geweldig lekkere Paasbrood te maken.

Enkele dagen geleden werd ik benaderd door de Volksuniversiteit West-Betuwe met de vraag of ik wilde nadenken over een invulling van het najaarsprogramma en bij voorkeur ook een Kerst-kookworkshop. Dat was voor mij de reden om nu al weer in de Kerstrecepten te duiken. Gelukkig gebeurt alles met een reden: Ik kwam uit bij een heel mooi recept van een Duits Kerstbrood dat gemaakt wordt zonder gist. Interessant, want een brood dat niet hoeft te rusten of te rijzen is een brood dat tijdens een workshop gemaakt kan worden. Geweldig!

Omdat het Pasen is en geen Kerst, omdat een workshop-recept liefst alcoholvrij is, omdat ik vanmorgen niet alles in huis had wat op de ingrediëntenlijst stond, omdat .....ik eigenwijs ben....heb ik het recept op een aantal punten aangepast. Het is een heerlijk, goed gevuld vruchtenbrood geworden dat op geen enkele Paasontbijttafel zal misstaan.

Paasstol of Goed gevuld vruchtenbrood

Ingrediënten voor 2 vruchtenbroden

500 gr bloem + 150 g extra (**)

1 zakje bakpoeder

180 gr (basterd)suiker

1 zakje vanillesuiker

mespunt zout

4 druppels amandelaroma

Scheutje gembersiroop

2 eieren

120 gr koude boter

250 gr magere kwark of ‘uitgehangen’ yoghurt

200 gr gewassen rozijnen

100 gr gedroogde abrikozen

150 gr gemalen amandelen

50 gr gedroogde sinaasappelschilletjes

50 gr gedroogde cranberry’s

Om te bestrijken: 50 gram zachte boter

Om te bestrooien: 50 gram poedersuiker

Verder heb je nodig

Bakplaat bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

Voorbereiding

Snijd de abrikozen in kleine stukjes.

Laat de rozijnen, cranberry’s, abrikozenstukjes en sinaasappelschilletjes ruim een half uur tevoren in heet water weken.

Is de kwark/yoghurt erg nat, laat deze dan even uitlekken in een schone doek boven een zeef.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de geweekte vruchten goed uitlekken in een zeef.

Vermeng de bloem en bakpoeder en zeef ze samen.

Meng de basterdsuiker, vanillesuiker, zout, aroma`s, gembersiroop, kwark en eieren met elkaar en voeg hieraan een groot deel van de bloem toe.

Snijd de koude boter in kleine stukken, voeg toe en kneed in het deeg.

Voeg vervolgens de rest van het bloem, gemalen amandelen, rozijnen, cranberry’s, sinaasappelschilletjes en abrikozen toe en kneed tot een mooi samenhangend deeg.

Alles goed door elkaar kneden. Als het deeg kleeft nog wat bloem toevoegen.

Van het deeg twee kerststollen vormen en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.

In het midden van de oven ± 50-60 minuten bakken. De kerststol moet worden gebakken met boven- en onderwarmte in de oven. Gebruik je toch hete lucht zet de temperatuur dan op 160 graden. Elke oven is weer anders, dus let op!

Zodra de stol uit de oven komt direct met gesmolten boter insmeren en dik met poedersuiker bestrooien. Er ontstaat dan een dikke korst die er voor zorgt dat de kerststol niet uitdroogt.

(**) Extra bloem is o.a. nodig voor het bestuiven van het werkvlak. Als door het vocht in de kwark of in de geweekte vruchten het deeg te nat blijft mag er ook extra bloem worden toegevoegd.

Ga je dit heerlijke Paasbrood ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny