« Terug naar blogoverzicht

Italiaans genieten op een Hollandse zomeravond

1 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Italiaans genieten op een Hollandse zomeravond

Een poos geleden mocht ik tijdens een reunie van studiegenoten van een zorgopleiding een kookworkshop verzorgen. Wat een ontzettend leuke opdracht was dat!

De dames waren allen goede bekenden in de keuken en wilden daarom graag uitgedaagd worden. Gezamenlijk hebben we bepaald dat het een Italiaans 4-gangen diner zou worden: mini-speltpizza's als knabbeltje vooraf, heerlijke citroenravioli met wilde spinazie als voorgerecht, vlees- en vegetarische gerechten als hoofdmaaltijd en een geweldig lekkere caloriebom - de Torta Caprese - als nagerecht. Alleen het menu opstellen doet het water in je mond lopen!

De grootste uitdaging voor de deelnemers zat hem in het feit dat geen van allen ooit zelf pasta gemaakt. Dat was voor mij al meteen een mooie gelegenheid om mijn lekkerste ravioli-recept uit de kast te halen. Heel erg leuk om te doen, bijzonder van samenstelling en ontzettend lekker van smaak. Dit recept deel ik graag met jullie. Benieuwd of jullie deze zomer ook gaan genieten op z'n Italiaans...!

Citroenravioli met Ricotta

Ingrediënten (voorgerecht 6-8 pers.)

Pasta

300 gram bloem

3 eieren

2 el olijfolie

3 (biologische) citroenen

1 ei(wit) extra voor bestrijken

Vulling

250 gram Ricotta

Rasp van 1 (biologische) citroen

Sap van 1 citroen

Eindbewerking en presentatie

roze peperkorrels

dille (en/of dragon)

rasp van citroen

truffel- of walnootolie

Bereiding

Pasta

Rasp de schil van de 3 citroenen en bewaar de rasp.

Pers de citroenen uit en bewaar het sap (*).

Doe bloem, eieren, olie en rasp van de citroenen in een kom en kneed er een mooi pastadeeg van. Voeg eventueel wat water of bloem tot de juiste structuur bereikt is.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.

Maak intussen de vulling:

Prak de Ricotta in een kom met de citroenrasp toe en voeg scheutje voor scheutje het sap van 1 citroen toe. Meng tot een mooi smeuïge, maar niet te dunne vulling.

Breng op smaak met weinig zout en peper.

Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Ravioli

Maak dunne pastavellen met de pastamachine. Hoe dunner de pastavellen, hoe lekkerder de ravioli.

Steek rondjes van ca. 7 cm uit de pastavellen.

Bestrijk de randen van de rondjes met losgeklopt eiwit.

Leg een volle theelepel vulling midden op een rondje; leg een tweede rondje hierop en duw met behulp van een klein uitsteekrondje het velletje op het onderste velletje.

Druk de randen goed samen, eventueel met een vork. De randen moeten maximaal 1 cm breed zijn.

Leg de ravioli op een met bloem bestrooide bakplaat en laat nu ca. 15 minuten drogen.

Drie ravioli per persoon is dat voldoende.

Bereiden en presenteren

Kook de ravioli 2-3 minuten gaar in ruim water met zout.

Verdeel de ravioli over de borden en versier ze met roze peperkorrels, kleine takjes dille, rasp van citroen en wat truffel- of walnootolie.

(*) Je zult citroensap overhouden. Ik heb dat sap in een grote kan ijskoud water met een takje munt gedaan en als drank i.p.v. wijn geserveerd bij het voorgerecht. Lekker op een warme zomeravond….

Ga je dit heerlijke gerecht ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny