« Terug naar blogoverzicht

Sinterklaas in Europa

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Het heerlijk avondje komt er weer aan en oh wat heb ik er weer zin in!

Buiten is het donker en guur, binnen is het warm en gezellig. Tenminste, dat is het beeld dat ik er zo graag bij heb. Samen rond de open haard met een beker chocomel, vol verwachting klopt ons hart.

De schaal met pepernoten en speculaas staat op tafel en mijn broers en ik hopen vurig dat er ook dit jaar weer voor iedereen een chocoladeletter in de zak zit.

Niet ieder kind in Europa dat is opgegroeid met Sinterklaas is ook opgegroeid met pepernoten, chocolade letter en speculaas. In veel landen van Europa wordt het heerlijk avondje gevierd, maar vaak op heel andere wijze en met heel andere cadeautjes dan bij ons in Nederland.

Elk land heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen traktaties. Zo worden er in Tsjechië koekjes gebakken die Zwarte Zieltjes heten. In de Elzas worden zoete broodmannetjes, mannalas of männeles, gebakken en in België maken ze Karolientjes ofwel Nic-Nac (letterkoekjes).

In Nederland zijn de kruidnootjes nog altijd de grote favoriet. En vooral als je ze zelf maakt…en enkele dagen kunt laten liggen voordat je ze opeet….. Probeer het eens!

Maar vandaag wil ik jullie kennis laten maken met iets geheel anders - een heerlijk koekje uit Tsjechië genaamd Zwarte Ziel. Het recept ziet er eenvoudig uit en dat is ook zo…..nou ja, gedeeltelijk dan…..

Het deeg plakt heel erg, ook na toevoegen van meer bloem, dus het vormen van koekjes is een behoorlijke uitdaging. Maar met enige creativiteit kom je een heel eind.

Bijkomend voordeel is dat het traditionele recept niet voorschrijft welke vorm het koekje moet hebben. Je kunt er sterren, rondjes, driehoekjes of welke vorm dan ook van maken.

Ik heb een van mijn favoriete Halloween-vormpjes (de vleermuis op de voorgrond)  gebruikt, maar vond het toch wel raar om vleermuiskoekjes met Sinterklaas te presenteren. Bij gebrek aan sinterklaasvormpjes moest ik creatief zijn. Vlak voor mijn neus stond de pot met keukengereedschap en zie hier, het is gelukt!

 

Recept Zwarte Zieltjes (Cerné duše)

Wat heb je nodig?

250 g bloem

250 g basterdsuiker

125 g fijngehakte chocolade

50 g boter

3 kleine eieren (of 2 medium eieren)

1 tl gemalen kruidnagel

1 tl fijn geraspte citroenschil

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Smelt de boter.

Meng alle andere ingrediënten met de gesmolten boter.

Het deeg zal nu vrij plakkerig zijn.

Rol het deeg op in een vel met bloem bestoven huishoudfolie en leg het een half uur in de koelkast (of 10 minuten in de diepvries).

Dit zorgt er voor dat het deeg iets steviger kan worden en zo beter kan worden verwerkt. Tevens kunnen de kruiden dan even intrekken.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap.

Snijd of steek vormen uit: driehoeken, cirkels, sterren of andere vormen uit.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede plaat en schuif ze in de oven.

Bak de koekjes tot ze mooi bruin zijn (varieert van 10 – 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de koekjes) en de hele keuken geurt naar het heerlijk avondje.

Eet smakelijk!

 

Ga je deze heerlijke koekjes ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny