« Terug naar blogoverzicht

Sinterklaas afterparty - wat te doen met al die kruidnoten?

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Sinterklaas is weer met paard en Pieten vertrokken naar Spanje. Het heerlijk avondje is een mooie herinnering en ons hartje klopt al weer sneller voor de aanstormende Kerst.

Voor ons op tafel staat een grote schaal strooigoed. Nou ja, strooigoed? De schuimpjes, zuurtjes en chocolaatjes zijn er al lang uitgegeten. Een schaal met kruidnoten dus.

Elke dag opnieuw staren die kruidnoten ons aan, maar niemand neemt een handje. Toch gooi ik ze niet weg. Eten weggooien, zo heb ik geleerd, dat is zonde!

Naarstig ga ik op zoek naar recepten met kruidnoten en natuurlijk kom ik weer uit bij de onvermijdelijke kruidnoten-tiramisu. Heel erg lekker, maar nu even niet.

Ineens weet ik het: ik ga een cake bakken! Met de overgebleven kruidnoten. Op de fruitschaal ligt nog een frisse citroen en een iets minder frisse sinaasappel en in de koelkast vind ik nog twee appeltjes. Het wordt dus een Appel-kruidnoten-citruscake!

Vaak zijn dit soort spontane ideeën recept voor een 'experiment geslaagd-patiënt overleden' baksel, maar dit keer zeker niet. Het is een heerlijk stuk gebak geworden, echt een aanrader!

Appel-kruidnoten-citruscake

Ingrediënten

250 g boter

250 g zelfrijzend bakmeel

250 g witte of lichtbruine basterdsuiker

5 eieren (M)

1 citroen

1 sinaasappel

2-3 appels (Elstar)

150 g kruidnoten

Boter om in te vetten

Extra nodig

(Vierkante) springvorm

Keukenmachine of handmixer

Bereiding

Verwarm de oven op 160 graden

Schil de appels. Rasp de sinaasappelschil en de citroenschil.

Pers de sinaasappel en de citroen uit en voeg het sap bij de rasp en de appelstukjes.

Mix de boter en suiker tot een glad mengsel.

Voeg één voor één de eieren toe en meng tot een mooi glad deeg.

Voeg, zodra alle eieren zijn opgenomen, beetje voor beetje het meel toe en mix tot een glad deeg.

Doe de helft van de kruidnoten in een plastic zakje en sla ze tot meel.

Breek of snijd de andere helft van de kruidnoten in stukjes.

Voeg dit kruidnotenmeel en de stukjes kruidnoten toe aan het beslag en meng.

Voeg de sinaasappel- en citroenrasp en de helft van het sap aan het beslag toe en meng goed.

Doe het beslag in de springvorm en druk de stukjes appel in het beslag.

Bak de cake op 160 graden in ongeveer 50 minuten gaar.

Controleer met een saté-prikker of de cake gaar is.

Haal de cake uit de oven en laat hem op een rooster een beetje afkoelen.

Verwarm ondertussen de rest van het Citrus-sap in een pannetje op het vuur.

Week 2 kleine gelatine blaadjes in water.

Los de gelatine op in het Citrus-sap.

Laat het sap gedeeltelijk afkoelen onder voortdurend roeren.

Prik met een saté-prikker gaatjes in de cake.

Schep het afgekoelde sap over de cake en laat de gaatjes goed vollopen.

Laat de cake verder afkoelen alvorens hem op te dienen.

 

Ga je deze heerlijke cake ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny