« Terug naar blogoverzicht

Een doodgewone cake....

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Een doodgewone cake......

Verjaardagen: altijd een mooie gelegenheid om eens goed uit te pakken en mijn kook- en bakkunsten te vertonen! Maar dit keer niet.....mijn lief vroeg voor zijn verjaardag 'een doodgewone cake, misschien met een beetje chocola er in maar meer niet'. Tja, daar sta je dan met al je inspiratie en grootse ideeën....... 

De laatste keer dat ik een 'doodgewone cake' heb gebakken is toch al gauw 30 jaar geleden. En dat was vast niet omdat ik geen inspiratie had, maar waarschijnlijk omdat ik simpelweg de ingrediënten niet had om er iets anders van te maken. De wens van mijn lief was voor mij dus zowel een teleurstelling als een uitdaging. Ik probeerde nog even of het niet toch een lekkere mokkataart of cranberry-kaneelcake mag worden maar het antwoord bleef nee - geen kaneel, gember, appel, rum, rozijnen, custard, cranberry of mokka of wat anders ook. Gewoon cake!

En ineens wist ik het: marmercake met een twist! Een cake met chocola die niet alledaags is en toch 'gewoon cake'. Hij blij en ik blij!

Recept voor een 'doodgewone chocoladecake'

Ingrediënten

250 g roomboter (op kamertemperatuur)
250 g basterdsuiker
250 g zelfrijzend bakmeel
50 g cacao
5 eieren
150 g pure chocolade (ik nam 85% cacao)
250 ml slagroom

Extra nodig
Keukenmachine of handmixer
Springvorm (min. 24 - 26 cm)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Deel 1: vanille-chocolade beslag
Mix de helft van de boter en de helft van de suiker tot een egale massa. 
Voeg een voor een 2 ½ ei toe en mix het geheel tot een glad beslag.
Voeg nu 150 g van het zelfrijzend bakmeel toe en mix tot een glad beslag. 
Sla of hak de tablet chocolade tot kleine stukjes.
Voeg vervolgens de helft van de slagroom, een zakje vanillesuiker en de stukjes chocolade toe aan het beslag.
Roer met een lepel alles goed om en zet opzij.

Deel 2: chocoladebeslag
Mix de andere helft van de boter en de andere helft van de suiker tot een egale massa. 
Voeg een voor een 2 1/2 ei toe en mix het geheel tot een glad beslag.
Voeg nu de resterende 100 g zelfrijzend bakmeel en de cacao toe en mix tot een glad beslag. 
Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe en roer met een lepel alles goed om.

Vet de cakevorm in met boter.
Spatel het chocoladebeslag in de vorm en verdeel over de bodem.
Spatel vervolgens het vanille-chocolade beslag voorzichtig op het chocoladebeslag.

Neem een houten of plastic spatel en 'roer' nu voorzichtig gedeelten van het beslag om zodat op enkele plekken in de vorm de twee soorten beslag mengen. Hierdoor ontstaat er een soort marmer-effect.

Zet de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. 
Controleer na ongeveer 45 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. 
Mijn cake had nog een extra 10 minuten nodig om goed gaar te worden, hij heeft dus bijna een uur in de oven gestaan! 

Haal de cake uit de vorm en laat hem op een taartrooster helemaal afkoelen.
Bestrooi vervolgens met poedersuiker en serveer met een heerlijk kopje koffie of thee. 

NB: Let er op dat het beslag niet te ver over de helft van het cakeblik komt omdat de cake in de oven nog een stuk omhoog zal komen. 

Ga je deze heerlijke cake ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny