« Terug naar blogoverzicht

Griekse yoghurtcake met een twist

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Griekse yoghurtcake met een twist

…..en ineens zie je in je koelkast niet één maar twee grote potten Griekse yoghurt staan, beiden met een houdbaarheidsdatum in de zeer nabije toekomst! Oeps….niet goed naar de datum gekeken toen ik boodschappen ging doen. En nu? Wie mij goed kent weet dat ik niet graag eten weggooi, maar yoghurt eten tot het je neus uit komt hoeft natuurlijk ook niet.

Een van de potten vond snel zijn weg naar de buren – die wisten er wel raad mee. Voor de tweede pot moest ik toch echt zelf iets bedenken. Ineens zei mijn lief ‘dan moet je maar een yoghurttaart maken’. Grandioos idee!  Het recept voor de authentieke Griekse yoghurttaart (Yiaourtopita) lag al heel lang op me te wachten en dat moest er dan nu maar eens van komen.

Nu weet iedereen die mij een beetje kent al dat ik recepten over het algemeen als leidraad beschouw en me er dus zelden echt aan houd. Ook dit keer ben ik weer een beetje eigenwijs geweest en heb er mijn eigen draai aan gegeven. Het is dus een origineel Grieks recept met een eigen twist geworden!

Recept van Griekse yoghurtcake met stukjes abrikoos

Ingrediënten:

3 eieren

225 gr zonnebloemolie

250 gr witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

400 gr bloem

1 zakje bakpoeder (ca. 7 g)

250 gr Griekse yoghurt

Geraspte schil van 1 citroen

Handvol gedroogde abrikozen (vers mag natuurlijk ook!)

Extra nodig

Springvorm of andere bakvorm

Handmixer of keukenmachine

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175-180 graden (hete lucht 160 graden).

Vet een bakvorm in met boter en bekleed de binnenkant vervolgens met een dun laagje paneermeel of bloem.

Snijd of hak de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.

Mix de olie met de suiker en vanillesuiker goed.

Mix dan een voor een de eieren erdoor.

Mix vervolgens de yoghurt erdoor.


Meng de bloem met bakpoeder en de citroenrasp en mix dit door het beslag.

Meng met een lepel de stukjes abrikoos door het deegmengsel.

Schep het deeg in de ingevette bakvorm en bak de cake in 40-60 minuten (afhankelijk van de vorm die je gebruikt) gaar.

Laat na het bakken de cake in de vorm afkoelen.

Haal zodra afgekoeld de cake uit de vorm en bestrooi met poedersuiker.

 

Ga je deze heerlijke cake ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny