« Terug naar blogoverzicht

Het oude jaar in de opruiming!

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Het oude jaar in de opruiming!

Soms, vooral tegen het einde van het jaar, heb ik van die momenten dat ik de opruimwoede voel opkomen en dan kan ik twee dingen doen: toegeven of stilletjes in een hoekje gaan zitten wachten tot het over is. Vandaag deed ik het eerste. Ik begon met de trapkast waarin ik een grote voorraad potjes, blikjes en glaasjes met voedingsmiddelen bewaar. Eens per jaar gaat hier de bezem door om te voorkomen dat producten ‘over de datum’ gaan of om andere redenen hun plek op de planken niet meer waardig zijn. Alle potjes gaan door mijn handen en worden gekeurd op plankwaardigheid.

Tjonge, wat kan een mens toch veel verzamelen in een jaar! Doesburger mosterd, gedroogde kruiden van de markt in Berlijn, honing uit de Betuwe, drie verschillende soorten paprikapoeder uit Boedapest. Ik ben dol op (houdbare) eetbare souvenirs! Tot mijn grote vreugde en toch ook wel  verbazing was er weinig niet-plankwaardig. Van echt grote opruiming is dit jaar dus geen sprake.

Ineens kom ik een chocolade letter tegen, de ‘J’. Oh ja……dat was een gevalletje ‘Lust jij pure chocolade? Ik niet, hier neem maar mee.’ Naast de chocolade letter staat een glazen potje met nog enkele kruidnoten erin. Waar komen die nou vandaan? Hm, die spullen horen bij het oude jaar en horen niet mee te gaan naar het nieuwe jaar. Dat vraagt om rigoureuze opruiming. Aan de slag dan maar!

Recept 1: Yoghurttoetje met speculaas/kruidnoten en rum

Nagerecht voor 6 personen:

Ingrediënten

250 ml Griekse yoghurt

250 ml slagroom

5 el poedersuiker

2 speculaasjes

75 g kruidnoten

Rum of rum-essence (of in mijn geval kersenlikeur!)

Extra nodig

keukenmachine met garde of handmixer

Bereiden

Vermaal de helft van de kruidnoten en de speculaasjes tot kruimels en hak de andere helft van de kruidnoten in brokjes.

Strooi de kruimels in een kom of in aparte glaasjes.

Vermeng de rum of rum-essence (met een beetje water) met de kruimels tot een papje en bedek hiermee de bodem van de kom/glaasjes.

Doe de slagroom met de poedersuiker in de mengkom en klopt stijf.

Spatel de slagroom door de yoghurt zodat er een luchtig en enigszins stevig mengsel ontstaat.

Roer tevens de stukjes kruidnoot door het mengsel.

Zet het mengsel 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Versier vervolgens met nog enkele hele of gebroken kruidnoten.

Chocolade Truffels á la Jamie Oliver - met de chocoladeletter 'J'

Ingrediënten

300 ml volvette slagroom

1 klontje ongezouten boter

1 clementine/sinaasappel

Pure chocolade van 300 g kwaliteit (min. 70%) - de letter!

1 scheutje cognac (of Metaxa)

1 handvol gemengde noten, zoals walnoten, amandelen, hazelnoten

eventueel wat kokos of een restje kruidnoten (!)

3 eetlepels kwaliteit cacaopoeder

Bereiding

Giet de room in een pan, leg het op een matig vuur en laat het opwarmen – het mag niet koken!

Voeg, zodra er kleine belletjes verschijnen, de boter toe en rasp de clementine schil fijn.

Roer om de boter te smelten.

Klik de chocolade in kleine stukjes en plaats in een hittebestendige kom.

Giet het romige mengsel over de chocolade, terwijl je roert, zodat de chocolade langzaam smelt. Als het mengsel een beetje splitst is dat niet erg, door toevoegen van een scheut kokend water komt het weer goed.

Voeg een snufje zeezout toe en roer dan de alcohol door.

Eenmaal volledig glad, giet het mengsel in een mooie schaal of kom.

Zet in de koelkast gedurende 2 uur om hard te worden.

Ongeveer 30 minuten voordat je klaar bent om je truffels te maken, trek je de kom uit de koelkast en laat je de chocolade opwarmen tot kamertemperatuur.

Doe de gemengde noten en/of kruidnoten in een plastic zak en gebruik een deegroller om ze heel fijn te meppen.

Neem wat schoteltjes of kommen en doe de noten, gemalen kruidnoten, kokos en/of cacaopoeder in de schaaltjes.

Zet een theekopje gevuld met gekookt water op het dienblad en doe er een paar theelepeltjes in om de chocolade te scheppen. Laat iedereen rond de tafel om hun eigen truffels uit de serveerschaal lepelen en rol ze in cacaopoeder, gemalen noten of kokos.

 

Ga je deze heerlijkheden ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny