« Terug naar blogoverzicht

Om je vingers bij af te likken!

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Om je vingers bij af te likken!

Enkele malen per jaar gaan wij naar Berlijn. Waarom? Omdat het een stad is die mijn hart heeft gestolen: traditie, creativiteit, historie en vernieuwing gaan moeiteloos hand-in-hand. En ook op culinair gebied is Berlijn zeer inspirerend.

Mijn favoriete bezigheid is de markten en markthallen bezoeken op jacht naar kruiden en bijzondere smaakmakers. Een van de markten waar ik altijd even naar toe wil is die aan de Maybachufer (Neukölln) nabij de Kottbusser Tor (http://www.tuerkenmarkt.de/) – een gezellige Turkse markt met naast leuke kleding en snuisterijen een grote variatie in kruiden, specerijen, verse groenten en bijzondere smaakmakers. Een walhalla voor de echte liefhebber!

Deze keer waren wij tijdens het Kerstmarkten-seizoen in Berlijn. Overal in de hele stad kerstmarkten, de ene nog schattiger dan de andere. En overal eten, eten, eten! Een overdosis zoetigheden, glühwein, currywurst, sauerkraut mit eisbein, grünkohl en nog heel veel meer. Af en toe best lekker, hoor. Maar na twee dagen kan ik de geur van dat alles niet meer goed hebben en zoek ik toch naar andere dingen.

De lunch is in kerstmarkt-seizoen ook elke keer weer een uitdaging: ga ik dan toch even snel voor de happen die ze bij de diverse kraampjes aanbieden of zoek ik een tentje op voor een broodje? Een flammkuchen is een mooi alternatief – licht, lekker en toch een degelijke lunch.  

Natuurlijk kun je flammkuchen zelf maken, er staan meerdere goede recepten op internet. Ik wil niet in herhaling vallen en ‘mijn’ recept hier delen, want ook dat recept komt ergens anders vandaan.

Wel kan ik vertellen dat de flammkuchen die ik in Berlijn heb gegeten overheerlijk was: mais, bosuitje, groene paprika, tomaat en crème fraîche. Deze ga ik zeker thuis nog vaak namaken!

Tip: deeg voor de bodem ook kant-en-klaar te koop is in veel supermarkten, dit voor de snelle lekkere trek. 

Na alle snacks, vette en zoete happen is het goed te weten dat er in Berlijn een grote hoeveelheid goede restaurants zijn waar je heerlijk en gezond kunt eten. Een van de pareltjes van deze reis was toch wel het Kroatische restaurant Dioklecijan Split in Spandau (nee, ik heb geen aandelen!). Daar heb ik Muckalica gegeten, een gerecht van gesneden varkensvlees, gestoomd in tomaten, knoflook, paprika en uien, met Djuvec-rijst. Natuurlijk heb ik meteen naar het recept gevraagd……. Het is een traditioneel Kroatisch recept, geen echt geheim dus. Maar een dergelijke lekkernij, vrij onbekend bij de meesten, kan ik alleen maar promoten. Ga dit proberen te maken - genieten!

Muckalica op Dalmatische Wijze

Ingrediënten

1 kg rode paprika

500 gram kalfs- of varkensvlees

1 kleine aubergine

1 Spaanse peper

2 rode ui

2 wortels

Knoflook naar smaak

zout

vegeta (*)

2 tomaten

Voorbereiding

Maak de paprika’s, uien, Spaanse peper, aubergine en wortels schoon en verdeel in stukjes.

Rooster de paprika’s (zelf doen, geen geroosterde paprika’s uit glas nemen want daar zit azijn bij!).

Doe wat olie in de pan en voeg de uien en wortels (in blokjes gesneden) toe.

Voeg het vlees toe en bak het geheel op een zacht vuur.

Voeg wanneer het vlees zacht is de knoflook, aubergine, Spaanse peper en tomaat toe (gepeld).

Schil de geroosterde paprika's, hak ze in stukken en kook een paar minuten met het vlees.

Voeg naar smaak wat vegeta toe en laat nog 10 minuten op licht vuur sudderen.

Serveer met rijst.

 

(*) Vegeta (zie afbeelding) is een smaakmaker, te koop bij o.a. 'de Turk', in een toko en soms zelfs bij AH

 

Ga je dit heerlijke traditioneel Kroatische gerecht ook maken? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny