« Terug naar blogoverzicht

Kliekjesdag, joepie!!!

4 jaar geleden - Door: Ronny Neilen-Bruijnen

Kliekjesdag, joepie!!!

Er zijn zo van die dagen dat ik heel erg blij word van een (koel)kast vol met restjes…. Vanmorgen vond ik in de koelkast een restje karnemelk en enkele eitjes die nodig op moesten. In de broodtrommel lag nog een stuk zelfgebakken brood dat eigenlijk een beetje te droog was geworden.

Mijn eerste ingeving was ‘yes, wentelteefjes voor ontbijt!’ Lekker hoor, maar na 2 heerlijke wentelteefjes en een kop koffie was ik wakker genoeg om te zien dat er toch nog het een en ander over was. Weggooien? Nee, iets anders verzinnen is veel leuker 

Wat maak je nog meer van (droog) brood, (karne)melk en ei? Broodpudding!

Broodpudding met karnemelk en appel

Ingrediënten

200 g brood met korst (mijn brood had ook nog pompoenpitten erop)

150 ml karnemelk

3 eieren

50 ml water

½ tl kaneel

Snufje kruidnagel

150 g suiker

200 ml slagroom

2 appeltjes (ik heb Elstar gebruikt)

Boter om in te vetten

Extra nodig

Platte ovenschaal

Bereiding

Vet de ovenschaal in.

Verwarm de oven voor op 175-180 graden.

Schil de appels en snijd ze in stukjes, plakjes en/of reepjes. Leg de appels op de bodem van de ingevette ovenschaal.

Vermaal of scheur het brood in kleinere en grotere stukjes. Leg deze broodstukjes bovenop de appelstukjes.

Doe de karnemelk, slagroom, eieren, water, kaneel, kruidnagel en suiker in een mengkom en mix het geheel goed tot een luchtig mengsel.

Schenk het mengsel over de appels en broodstukjes in de ovenschaal. Zorg dat alle stukjes brood doorweekt worden met het mengsel.

Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de broodpudding op ca. 180 graden in 40-50 minuten gaar.

Serveer warm met slagroom, custard vla of ‘au naturel’. Ook koud is de broodpudding lekker.

Heeeerlijk!

Ga je ook aan de slag met kliekjes? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Lieve groet, Ronny